Velikonoční cupcakes
Ingredience:
Korpus:
85 g Hery
98 g cukru krystal
2 velká vajíčka
1 lžička vanilkového extraktu
145 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
malá špetka soli
45 ml plnotučného mléka
80-100 g čokolády nebo čokoládových lupínků dle chuti
Vanilkový krém:
250 ml plnotučného mléka
1 sáček vanilkového pudingu
60 g krupicového cukru
200 g Hery
Postup:
Korpus:
- V mixéru vyšleháme tuk společně s cukrem, dokud není směs kompaktní a nadýchaná.
- Poté přidáme vejce, vždy jedno po druhém, a vše důkladně prošleháme.
- Nakonec jen krátce zašleháme vanilkový extrakt.
- Vedle v misce si smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Celou směs prosejeme přes sítko a postupně ji zapracujeme spolu s mlékem a čokoládou do vyšlehané směsi v mixéru.
- Ingredience přidáváme střídavě, mixujeme na nižší rychlost a po menších částech.
- Vždy začínáme a končíme suchou směsí.
- Jakmile je směs hladká a kompaktní, přestaneme se šleháním.
- Díky tomu zůstane těsto nadýchané.
- Plech na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.
- Naplníme je do 2/3 těstem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 17-20 minut.
Vanilkový krém:
- Větší část mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a povaříme.
- Puding dobře rozmícháme ve zbylém studeném mléce, přilijeme k vařící směsi a mícháme tak dlouho, až tato směs zhoustne a krátce probublá. Ztratí se tak chuť škrobu.
- Připravený puding přelijeme do šlehací mísy a necháme jej v ní úplně vychladnout.
- Povrch pudingu lehce posypeme krupicovým cukrem, aby na něm nevznikl škraloup.
- Do vychladlého pudingu vmícháme po kouscích Heru máslovou a šleháme, dokud nám nevznikne hladký krém.
Na závěr upečené cupcakes ozdobte připraveným krémem a čokoládovými či marcipánovými vajíčky.